divendres, 23 de setembre del 2011

El Llenguatge i les Llengües



Avui, 23 de setembre, a la segona sessió que hem fet de COED(Comunicació oral, escrita i digital), hem estat parlant sobre què entenem per llenguatge i què entenem per llengua, partint d'un text de J. Tuson (1984). Lingüística.

Lenguaje y Lenguas Tuson




Tal i com hem pogut comprovar el llenguatge és el mitjà de comunicació per excel·lència, ja que aquest és molt més que un simple mitjà de comunicació, perquè és l'instrument més extens que posseïm els éssers humans. És per aquest motiu que la seva complexitat va molt més enllà, ja que gràcies a aquest ens podem comunicar i expressar d'una manera característica, diferent als animals.

Per altra banda, també cal destacar que el llenguatge no deixa de ser un element bàsic per a la constitució del pensament i ens permet el discurs abstracte a diferents nivells. Ja sigui el discurs, la oració, el sintagma, el morfema i el fonema.


Per tant, el llenguatge no deixa de ser una capacitat que cal desenvolupar, ja que no és innat, i aquesta capacitat es concreta en una llengua. És aleshores quan cal dir que quan parlem de llengua ens referim a un sistema de signes orals, reflectits sovint en un codi escrit, propi d'una comunitat. I gràcies a aquesta se'ns transmet de generació en generació la memòria d'un poble, d'una civilització...



Tot això m’ha portat a pensar que quan més domini del llenguatge es té, més es podrà transmetre a les grans diversitats què hi ha al món.

Finalment hem acabat arribant a la idea de què les llengües són com  "autèntics monuments de la naturalesa", un sistema de signes orals reflectits sovint en un codi escrit propi d'una comunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada